Страници

My Diary

Empowerment in ICT Skills – Making Use of Technology Tools 31.07.2017- 04.08.2017 Малта

От 31 юли до 04 август в St.Julian (Свети Джулиън), Малта, взех участие в 5- дневен практически курс за Внедряването на информационните технологии в преподаването, с хорариум от 21 часа.Курсът за продължително професионално развитие бе по проект „ Направи технологията свой приятел ”.

Този курс бе организиран по европейска програма Еразъм+,ключова дейност1. Професионалното развитие в този курс бе насочено към въвеждането и внедряването на информационно-комуникативните технологии в преподаването.Участниците в проекта се включихме в практически семинари,интерактивни сесии и занимания в екип.Съвместната групова работа ни даде възможност да използваме ИКТ в часовете за създаване и използване на ИКТ ресурси за преподаване и учене.

Първият ден от курса започна с милото посрещане и приветствие от страна на директора на програмата госпожа Александра Мелконян.Тя ни запозна с възможностите на образователната институция ETI и с конкретните цели на нашето обучение,което се базира на междукултурното учене и европейското му измерение в образованието.

Преподавателят ни г-н Марио Кордина започна заниманията с общо представяне на различните видове възможности за комуникация и разнообразието на инструменти,които са полезни за успешното ѝ реализиране.Използвахме възможностите на Wix.com за създаване на уебсайт още през първия ден. Правихме свои страници и подстраници с различни графики.

Научихме се да правим и собствен блог чрез www.blogger.com. на втория ден от нашето обучение. Убедих се, че Блогът дава отлични възможности на учениците да четат и пишат,да дискутират по различни теми,мотивира ги да споделят лично мнение.Запознахме се и с Learning apps и Ed puzzle, чиито възможности използвахме за съставяне и проверка на тестове .
Изключително забавен беше урокът на третия ден от обучението ни. Научиха ни как да използваме онлайн инструменти за създаване на видео,за вмъкване на картинки,видео клипове,музика и текст в презентации. Разиграхме реални ситуации в класната стая. Работихме с engVid.com за запис на видео уроци и www.Spark.adobe.com за изготвяне на слайдшоу и постове.

Създадохме различни аватари чрез www.Voki.com , www.hexatar.com. и www.avachara.com на четвъртия ден.Работихме по крайния продукт,който трябваше да представим в последният ден от курса. Последният ден не беше обучение ,а представяне на създадения уебсайт от всеки екип. Избрахме заглавието '' Learning by doing'' за име на нашият проект, защото вярваме, че ученето е безкраен процес,който включва в себе си не само теория,а много практически занимания.

 Обучението осъществено в рамките на 21 часа, бе по-скоро информативно,но в същото време и много полезно особено за преподаватели по чужд език. Сега аз се чувствам много по-уверена и решена да приложа наученото в Малта в часовете по Английски език.

Освен обучението имахме и свободно време ,за да посетим старата столица – Имедина (Mdina),чиито име от арабски всъщност означава '' Градът'',а в миналото най-често е наричан “ Тихият град”. Направихме и вечерна разходка с екскурзовод до настоящата столица Валета. Гледахме филм за историята на Малта и се насладихме на невероятното синьо море.

Курсът бе уникално преживяване и изключителна възможност за преоткриване света на съвременните технологии.Преподаването бе на много високо ниво и съобразено с професионалните ни потребности. Потопихме се и в атмосферата на древна и съвременна Малта,докоснахме се до нейното богато историческо и културно наследство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар